22.1 C
Nowy Jork

Ciasta i desery – Królewicz

Published:

Kolejność warstw od dołu

1 placek

2 masa

3 biszkopt

4 masa

5 placek

6 polewa

Ciasto:

30 dkg mąki

10 dkg cukru pudru

15 dkg margaryny

2 łyżeczki miodu

2 łyżeczki sody

1 jajko

Mąką i sodę przesiać, dodać cukier i jajko. Margarynę i miód roztopić, dodać do ciasta. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie połowy. Upiec 2 oddzielne placki

Masa:

10 dkg cukru

1/2 litra mleka

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 czubata łyzka mąki pszennej

1 cukier waniliowy

1 kostka masła

Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozmieszać w małej ilosci mleka, dodać do gotujacego się mleka z cukrem. Masło rozetrzeć dodać połyżce ostudzonej masy. Utrzeć

Biszkopt:

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

2/3 szklanka cukru

1/2 szklanka maki pszennej

2 łyżki wody

Białka ubić na pianę , utrwalić cukrem, dodać żółtka. Mąke i proszek przesiać, dodać do ubitych białek powoli mieszając. Na koniec dodać wodę. Upiec biszkopt

Mariusz Bodo
Mariusz Bodo
Mariusz Bodo, absolwent studiów menadżerskich Uniwersytetu Warszawskiego, studia podyplomowe Executive Master of Business Administration. Żona Aneta. Szczęśliwy ojciec dwójki dzieci. Kuba lat 15 i Maja lat 7. Obecnie Sekretarz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, Radny Rady Miasta Skarżyska kadencji 2010-2014, 2014-2018, 2018-2023

Related articles

Recent articles

spot_img