Świętokrzyskie Smaki

 

Nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej ukazała się książeczka kucharska zatytułowana „Świętokrzyskie Smaki”. Książka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Jej pierwsza wersja ukazała się w wersji elektronicznej, następnie została wzbogacona o desery i w pełniejszej wersji wydrukowana.

W książce znajdziemy przepisy na charakterystyczne dla Regionu Świętokrzyskiego potrawy, od przystawek poprzez zupy i dania główne do deserów oraz nalewki, między innymi na: męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem, nalewkę miodową i wiele innych. Przepisy zostały przekazane przez Koła Gospodyń Wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne. W książce znalazły się także informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni, zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.

Wydawnictwo, można je kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej .

informacja prasowa

The following two tabs change content below.

Może Ci się również spodoba

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial